ALHAMDULILLAH… Kita tambah lagi ilmu baru di sesi ini. Sesuai untuk yg baru nak belajar bahasa arab, 
atau untuk yang nak refresh kembali. 

Kenapa belajar Nahu dan Sorf ini penting?
Nahwu dan sorf merupakan bahagian dari  Ulumul ‘Arabiyyah, yang bertujuan untuk menjaga dari kesalahan pengucapan mahupun tulisan. Sangat penting juga dalam pembinaan ayat bahasa arab. Malah dalam setiap hari bacaan Al-Quran kita akan jumpa banyak partikel ini.

Siri Taudhih Tahap Rendah Sesi Oktober kembali lagi dengan topik baharu!

AT-TAMYIZ (التَّمْيِيز)

At-Tamyiiz merupakan satu perkataan atau lafadz yang berfungsi menjelaskan isim (kalimah) yang tidak jelas (samar) dalam satu ayat. Contohnya:

أَنَا أَكْثَرُ مِنكَ مَالًا  (Al-Kahfi:34)

Haa, macam mana tu? Bagaimana kita boleh klasifikasikan kalimah bergaris di atas sebagai tamyiz? Adakah At-Tamyiz tertakluk kepada syarat? Bagaimana pula dengan jenis-jenisnya? Adakah satu sahaja atau ada lagi jenis lain? Meskipun sudah tahu apa itu tamyiz, betulkah cara penggunaan kita selama ini? Bagaimana pula kita nak kenal pasti tamyiz dalam Al-Quran?

Menarik kan? Nak tahu lebih mendalam lagi tentang tajuk ini? 

Jom sertai Siri Taudhih Bulan Oktober ini yang akan disampaikan oleh :

 

USTAZ MUHAMMAD ARIF BIN ABDUL RAHMAN

Master of Arts in Arabic Linguistic Studies, IIUM
Beliau berpengalaman mengajar bahasa Arab selama 5 tahun
dan telah menjadi instruktor Arabicara sejak tahun 2020.

Teknik penyampaian beliau sangat jelas dan digemari pelajar sekolah dan juga dewasa;
sangat efektif untuk memberi pendedahan bahasa Arab kepada yang belum pernah belajar mahupun yang mempunyai asas bahasa Arab.

Di akhir pembelajaran ini, para peserta akan:

  • Mempelajari tentang At-Tamyiz dan syarat-syaratnya
  • Memahami jenis-jenis At-Tamyiz
  • Mengetahui cara penggunaan At-Tamyiz yang betul  
  • Mengetahui contoh-contoh At-Tamyiz
  • Mengenal pasti contoh-contoh At-Tamyiz di dalam Al-Quran

BAGAIMANA KELAS DIJALANKAN?

Sangat mudah. Pembelajaran akan di sampaikan secara LIVE menggunakan platform Google Meet. Boleh akses secara online di mana-mana sahaja menggunakan handphone, tablet, pc atau laptop. Tak perlu download aplikasi jika tidak ada. Cukup tekan link sahaja nanti, Tuan Puan sudah pun berada dalam kelas.

Nota ada? Ada, nota kami akan berikan awal sebelum hari kelas bermula.
Akan ada rakaman tak?Ada, rakaman akan dimuat naik melalui youtube (akses khas), boleh tengok semula berulang kali selepas kelas, kefahaman pun makin bertambah.

Selain itu, ada sesi SOAL JAWAB bersama ustaz di akhir kelas.
Sangat lengkap dan mudah kan? 
Jom lihat video gambaran kelas di bawah.

HMM…BETUL KE BERKESAN?

Apa kata pelajar-pelajar yang dah pernah join siri-siri sebelum ini?

!! DAFTAR SEKARANG UNTUK DAPATKAN HARGA EARLY BIRD !!

TARIKH KELAS : 28 OKTOBER 2021 (KHAMIS)

WAKTU : 9.00 MALAM– 10.30 MALAM (1 JAM 30 MINIT)

MEDIUM: GOOGLE MEET 

ISTIMEWA UNTUK ANDA!

✅ Penyampaian Ustaz yang jelas dan mudah
✅ Nota PDF
✅ Sesi Soal Jawab di dalam kelas
✅ Rakaman kelas akan disediakan

=================
‼️JANGAN TUNGGU LAGI, DAFTAR SEGERA‼️

Jazaakumullaahul khayr!  😊 

soon, vector, whatsapp

Scroll to Top