Untuk topik nahwu dalam Siri Taudhih kali ini, kami bawakan tajuk mengenai 

“Ismul Isyarah wa Ismul Mausul”
(Kata Tunjuk dan Kata Hubung)

Kedua-dua partikel ini sangat penting tau dalam pembinaan ayat bahasa arab. Malah dalam setiap hari bacaan Al-Quran kita akan jumpa banyak partikel ini.

Istimewa nya Ismul Isyarah ini, ada pengkhususan dalam anggota badan. Contohnya untuk anggota badan yang satu sahaja, seperti kepala dan mulut kita guna “Haza ” , 
tapi untuk yang sepasang seperti mata dan telinga kita akan guna “Hazihi ” . 

Menarik kan?

Nak tahu lebih mendalam lagi tentang tajuk ini? 

Jom sertai Siri Taudhih Bulan Ogos ini yang akan disampaikan oleh :

Ustaz Muhammad Arif
Bin Abdul Rahman
Master of Arts in Arabic Linguistic Studies, IIUM
Beliau berpengalaman mengajar bahasa Arab selama 5 tahun 
dan telah menjadi instruktor Arabicara sejak tahun 2020.

Teknik penyampaian beliau yang
sangat jelas dan digemari pelajar sekolah dan juga dewasa;
sangat efektif untuk memberi pendedahan bahasa arab 
kepada yang belum pernah belajar 
mahupun yang mempunyai asas bahasa arab.

Selain itu, anda akan pelajari juga lebih mendalam tentang:

  1. Definisi Ismul Isyarah
  2. Pembahagian Ismul Isyarah
  3. Kenal pasti Ismul Isyarah dalam Al-Quran
  4. Definisi Ismul Mausul
  5. Jenis Ismul Mausul dan penggunaannya.
  6. Kenali Ismul Mausul di dalam Al-Quran

WOW !! Banyaknya boleh tambah ilmu dalam sesi kali ini!!

[PENDAFTARAN TELAH DIBUKA! DAFTAR SEKARANG!]

BAGAIMANA KELAS DIJALANKAN?
Sangat mudah. Pembelajaran akan di sampaikan secara LIVE menggunakan platform Google Meet Online. Boleh akses secara online di mana-mana sahaja menggunakan handphone, tablet, pc atau laptop.

Nota ada? Ada, nota kami akan berikan awal sebelum hari kelas bermula.
Akan ada rakaman tak?Ada, rakaman akan dimuat naik melalui youtube (akses khas), boleh tengok semula berulang kali selepas kelas, kefahaman pun makin bertambah.

Selain itu, ada sesi SOAL JAWAB bersama ustaz di akhir kelas.
Sangat lengkap dan mudah kan? 
Jom lihat video kelas di bawah.

HMM…BETUL KE BERKESAN?

Apa kata pelajar-pelajar yang dah pernah join siri-siri sebelum ini?

PENDAFTARAN DIBUKA SEKARANG ! 

ISMUL ISYARAH & ISMUL MAUSUL  
[TAHAP RENDAH]
YURAN: RM50

*PROMOSI EARLY BIRD TELAH DITUTUP*

TARIKH KELAS : 25 OGOS 2021 (RABU)
WAKTU : 9.00- 10.30 MALAM (1 JAM 30 MINIT)
MEDIUM: GOOGLE MEET

NOTA PDF 
KELAS LIVE BERSAMA USTAZ
SOAL JAWAB DALAM KELAS
AKSES RAKAMAN KELAS

DAFTAR SEKARANG !
JANGAN TUNGGU LAGI!!!


Syukran, Jazakumullahulkhayr 🙂
Jumpa di kelas nanti  !!!

*Setelah pembelian, sila perhatikan notifikasi pengesahan untuk
mendapatkan link whatsapp group.

soon, vector, whatsapp

Scroll to Top