Assalamualaikum. Alhamdulillah. Program Siri Taudhih anjuran Arabicara pada tahun ini telah berjalan lancar dengan pelbagai topik untuk tahap rendah dan tinggi. Antaranya ialah:

 

Untuk topik nahwu dan Sorf dalam Siri Taudhih (TAHAP TINGGI)
kali ini (yang terakhir untuk tahun ini) kami bawakan kepada anda
sebuah topik yang 
menyatakan yang samar
dan menjelaskan yang tersirat, iaitu:

HAAL (حال) :

PRAKTIKAL DALAM BINAAN AYAT

Haal ialah kata atau frasa yang menjelaskan keadaan, suasana atau cara sesuatu tindakan atau kejadian yang berlaku sama ada pada subjek atau objek. Pada siri kali ini, anda akan mengenal konsep dan definisi hal dengan lebih baik. Anda juga akan didedahkan tentang cara membina ayat yang mengandungi kata atau frasa hal dalam bahasa Arab, selain menghayati penggunannnya dalam bacaan Al-Quran kita.

Menarik kan? Nak tahu lebih mendalam lagi tentang tajuk ini? 

Jom sertai Siri Taudhih terakhir tahun 2021 yang akan disampaikan oleh :

Dr. Mohd Ikhwan Bin Abdullah

Beliau merupakan calon Ph.D dalam bidang Linguistik (Bahasa Arab) di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Mula melibatkan diri sebagai tenaga pengajar di Arabicara sejak 2014 hingga sekarang. Kini berkhidmat sebagai Pensyarah Kanan Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia.

-Teknik penyampaian pembelajaran beliau sangat menarik, ramah dan berkesan
-Berpengalaman selama 7 tahun dalam mengajar bahasa Arab
-Mengajar dj Arabicara di kelas Tahap Tinggi, Tahap 3- tahap 6

Di akhir pembelajaran ini, para peserta akan:

  • Mempelajari tentang konsep Haal dan membezakannya dengan mansubat yang lain.
  • Mengenalpasti dan membina ayat menggunakan Haal mufrad.
  • Mengetahui cara-cara membina ayat menggunakan Haal syibh jumlah.
  • Membina ayat menggunakan Haal jumlah.
  • Menghayati penggunaan Haal dalam Al-Quran

BAGAIMANA KELAS DIJALANKAN?

Sangat mudah. Pembelajaran akan di sampaikan secara LIVE menggunakan platform Google Meet. Boleh akses secara online di mana-mana sahaja menggunakan handphone, tablet, pc atau laptop. Tak perlu download aplikasi jika tidak ada. Cukup tekan link sahaja nanti, Tuan Puan sudah pun berada dalam kelas.

Nota ada? Ada, nota kami akan berikan awal sebelum hari kelas bermula.
Akan ada rakaman tak?Ada, rakaman akan dimuat naik melalui youtube (akses khas), boleh tengok semula berulang kali selepas kelas, kefahaman pun makin bertambah.

Selain itu, ada sesi SOAL JAWAB bersama ustaz di akhir kelas.
Sangat lengkap dan mudah kan? 
Jom lihat video gambaran kelas di bawah.

HMM…BETUL KE BERKESAN?

Apa kata pelajar-pelajar yang dah pernah join siri-siri sebelum ini?

!! DAFTAR SEKARANG !!

TARIKH KELAS : 4 DISEMBER 2021 (SABTU)

WAKTU : 10.00 PAGI– 12.00 TENGAH HARI (2 JAM)

MEDIUM: GOOGLE MEET
HARGA: RM60 

ISTIMEWA UNTUK ANDA!

✅ Penyampaian Ustaz yang jelas dan mudah
✅ Nota PDF
✅ Sesi Soal Jawab di dalam kelas
✅ Rakaman kelas akan disediakan

*PENDAFTARAN TELAH DITUTUP*
Jumpa di kelas nanti 🙂

=================
‼️JANGAN TUNGGU LAGI, DAFTAR SEGERA‼️

Jazaakumullaahul khayr!  😊

*HARGA EARLY BIRD TELAH DITUTUP*

Scroll to Top